Ocene so krajši vpogledi v knjigo in ne njene obnove. Z oceno samo na kratko pokukamo v knjigo, to vsekakor ni obnova celotne zgodbe. Kot prijetne in mamljive vonjave iz kuhinje, ocene knjig vabijo bralce k pokušini celotne knjige. Če »skuhate« dobro oceno knjige lahko vzbudite bralni apetit drugih ljubiteljev knjig. Če vam je bila knjiga všeč, skušajte z dobro oceno sošolce in vrstnike prepričati naj tudi sami knjigo preberejo.
Pri svojem ocenjevanju z zvezdicami upoštevaj, kakšna se ti je zdela knjiga v primerjavi s podobnimi knjigami, ki si jih že prebral. Ne primerjaj dolge zgodbe s pesniško zbirko. Takšna primerjava ni upravičena, utemeljena.
Pomembno je imeti v mislih, da ne podajamo petih zvezdic samo najboljši knjigi, ki je bila kdajkoli napisana.
- 5 zvezdic: Vesel sem, da sem knjigo prebral, zelo mi je bila všeč ( kar ne pomeni, da je to tudi moja najljubša knjiga)
- 4 zvezdice: Všeč mi je. Vredno jo je bilo prebrati.
- 3 zvezdice: Knjiga je bila povprečna, ne dobra in ne slaba.
- 2 zvezdici: Knjiga mi ni bila preveč všeč.
- 1 zvezdica: Knjiga mi sploh ni bila všeč.
Pri podajanju pisne ocene si skušaj odgovoriti na naslednja vprašanja:
- O čem knjiga govori? Ni potrebno, da obnoviš zgodbo v celoti – podaj samo osnovno zamisel, idejo.
- Misliš, da bi bila knjiga všeč tudi drugim? Npr. tvojim sošolcem, prijateljem.
- Je bila knjiga zabavna ali žalostna?
- Si se ob prebranem česa naučil?
- Je bila knjiga zanimiva?
- Bi si jo morda želel prebrati še enkrat?
- Bi si želel prebrati še druge knjige istega avtorja ali druge knjige s podobno temo?
- Kaj je bil tvoj najljubši del zgodbe? Kaj je pri knjigi najbolj pritegnilo tvojo pozornost?
- So ti bile všeč ilustracije?
Zapomni si, nikoli ne razkrij konca zgodbe! Naj to ostane presenečenje za bodoče bralce.
Pri podajanju mnenja lahko uporabiš tudi krajši citat iz knjige, s katerim ilustriraš bistvo zgodbe.
Svoji oceni dodaj tudi zaključek, da zaokrožiš svoje mnenje. Zaključek je lahko tudi samo ena poved. Npr. Na splošno je knjiga odlična izbira za vse tiste, ki…